Nieuwe Chrome-browser is bijna een besturingssysteem

 

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/8/10/20140115175308/media_xll_6402310.jpg

De recentste versie van Googles Chrome-browser voor Windows 8, die eergisteren werd gelanceerd, bevat in essentie het volledige Chrome OS-besturingssysteem van de internetgigant. Gebruikers kunnen er onder meer GMail en applicaties in opstarten. Officieel zegt Google dat het zijn browser qua bediening meer in lijn wilde brengen met Windows 8, maar het is tegelijkertijd een overduidelijke poging om zijn eigen 'web-apps' naar de voorgrond te brengen.

Windows 8-gebruikers die een andere webbrowser als standaard hebben staan, zullen het niet eens merken. Maar wie Chrome selecteert als het programma waarmee hij vooral over het internet wil surfen, leert een compleet nieuwe kant van de browser kennen. De centrale bediening bestaat uit 'tegels', net als Windows 8's Metro-openingsinterface, maar dat is niet alleen om op esthetisch vlak meer in lijn te zitten met Microsofts besturingssysteem: volgens waarnemers is het een slinkse manier om Googles eigen besturingssysteem Chrome OS zijn plaatsje onder de spots te gunnen.

Chrome OS wordt momenteel voorgeïnstalleerd op een aantal kleinere laptoptypes, onder meer van Acer en Samsung - 'Chromebooks' worden ze genoemd. Heel succesvol zijn ze nog niet, maar volgens het internetbedrijf en de hardwarefabrikanten vertegenwoordigen ze de toekomst: een vederlicht besturingssysteem dient uitsluitend om eenvoudige apps, zoals Googles eigen GMail-dienst, rechtstreeks op het web te draaien. Er hoeft niets meer te worden gedownload naar de computer zelf: alles gebeurt rechtstreeks op het internet. Nu, met de lancering van de nieuwste Chrome-browser, brengt het diezelfde filosofie ook over naar pc's waarop Microsofts 'concurrerende' Windows 8 draait: ook in de Chrome-browser voor dat systeem zijn die web-app van Google beschikbaar. Kwestie van geen Windowsprogramma's meer te hoeven openen als u gewoon naar uw GMail-account wilt.

Bron: HLN