Windows 8.1 Update 1 zou er op 11 maart aankomen

Het lijkt er op dat Windows 8.1 Update 1 tegen maart in de winkels gaat liggen. Microsoft probeert het geheugengebruik en de opslagvereisten voor kleine tablets te verminderen.

 

Microsoft wil Windows 8.1 Update 1 tegen 11 maart klaar krijgen, zeggen de bronnen van de bekende Microsoft-watcher Mary Jo Foley. Die dag is ook een Patch Tuesday, wat er op zou wijzen dat het bedrijf de update via Windows Update wil verspreiden. 

WZor, de Rus die regelmatig Windows-nieuws lekt, had eerder laten weten dat de RTM (release to manufacturing) voor maart zou voorzien zijn, zonder een specifieke datum te geven. Uit nieuwe screenshots die WZor liet zien, lijken er ook aparte Aan- en Zoek-knoppen op het bureaublad te komen en context-menu's wanneer op de rechtermuisknop gedrukt wordt. 

Minder geheugen
Update 1 zou daarnaast een pak minder geheugen gaan gebruiken en ook minder eisen stellen op het vlak van opslagcapaciteit. Daardoor kan het OS ook op kleine, goedkope tablets draaien. Enkele screenshot, die vorige week uitlekten, laten zien dat gebruikers apps uit de Microsoft Store op hun task bar kunnen
vastprikken. Thumbnail previews van deze apps in Metro-stijl zullen dan van op de task bar beschikbaar zijn. Net zoals desktop programma's kunnen Metro-apps ook volledig afgesloten worden. 

Blue en Threshold
Als Microsoft de datum van 11 maart haalt, zal Windows 8.1 Update 1 waarschijnlijk enkele weken voor
Windows Phone 8.1 beschikbaar komen. Volgens de geruchtenmolen zou Windows Phone 8.1 (codenaam: "Blue") naar RTM gaan op het moment dat de Microsoft Build Conference van start gaat, op 2 april. Het OS zou dan ten vroegste medio april in de handen van eindgebruikers komen. Ontwikkelaars zouden iets vroeger toegang krijgen tot het besturingssysteem. 

Ook al liggen de release data van Windows 8.1 Update 1 en Windows Phone 8.1 vrij dicht bij elkaar, Microsoft zou naar verluidt nog geen aanpassingen aan de API (application programming interfaces) hebben doorgevoerd om de twee meer op mekaar af te stemmen. Het lijkt er op dat Update 1 vooral aan de verzuchtingen van zakelijke gebruikers tegemoet wil komen. 

Ook het nieuwe 'mini'-Start-menu zou nog niet voor deze versie zijn. Dat zou later op het jaar geïntegreerd worden, als deel van een volgende Windows 8.1 Update of bij de komst van Windows Threshold (Windows 9) tegen april 2015.

Threshold Server
Er zou overigens, niet verwonderlijk, ook een server release van Threshold aan zitten komen, tegelijk met Threshold zelf. Gezien dat de client en de server op dezelfde fundamenten gebouwd zijn en dezelfde user interface delen, lijkt dat een geloofwaardig gerucht te zijn. Over nieuwe functies in Threshold Server is er vooralsnog weinig bekend. Als Microsoft dezelfde naamgeving aanhoudt zoals vroeger zou het OS waarschijnlijk als Windows Server 2015 op de markt komen. 

Bron: ZDNet