Vijf tijdbesparende tips voor Windows 8.1

Sla het inloggen over, start direct op naar de desktop, voeg apps toe aan het startmenu, gebruik slechts een hand om bestanden te verslepen op je laptop en sluit af met je toetsenbord.

Is Windows 8 de ondergang van Microsoft? Volgens expert Paul Thurrott wel op zijn Supersite for Windows. Hij beweert dat Windows 8 “Microsoft en Windows jaren terug heeft gezet, misschien zelfs voorgoed”.

Verhalen over het einde van Windows zijn nog een beetje voorbarig. Microsoft heeft Windows 8.1 aangepast zodat het weer wat meer lijkt op oudere versies van het besturingssysteem. De update voor komend voorjaar zorgt wellicht voor het Windows 7-gevoel.

Dat er nog steeds leven in het besturingssysteem zit is op te maken uit het feit dat Microsoft druk is met de ontwikkeling van Windows 9, ook bekend als Threshold.

Windows 8.1 laat nog wat te wensen over in gebruiksvriendelijkheid. Met een paar kleine aanpassingen is het echter mogelijk je dag sneller te starten en af te sluiten.

1. Skip het log-inscherm
Wanneer je niet bang bent dat iemand je computer zonder toestemming gebruikt, kun je elke werkdag een paar seconden besparen door direct op te starten naar het startschem (of de desktop, zoals hieronder beschreven).

Ga naar het startscherm door op de Windowsknop te drukken en typ netplwiz. Klik op het icoontje om Gebruikersaccounts op te starten. Kies het account waarmee je automatisch wil inloggen en zet het vinkje uit voor 'Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken'. Klik op OK, geef twee keer je wachtwoord in en druk nog een keer op OK. De volgende keer dat je opstart ga je rechtstreeks naar het startscherm.

http://cdn.zdnet.be/thumb/600-600/i/2014/06/134584_0204windows1.jpg

2. Start direct op naar het bureaublad
De verwachting is dat
na de volgende update voor Windows je computer standaard naar het bureaublad opstart. Dus dat je niet meer in het startscherm terechtkomt. Wie daar niet op kan wachten, kan deze instelling nu al aanpassen.

Klik met je rechtermuisknop op de taakbalk. Kies Eigenschappen en vervolgens het tabblad Navigatie. Zet een vinkje voor 'Wanneer ik mij aanmeld of alle apps op een scherm sluit, naar het bureaublad gaan in plaats van naar Start'.

http://cdn.zdnet.be/thumb/600-600/i/2014/06/134584_0204windows2.png

3. Zet apps terug in het startmenu
De terugkeer van de Startknop in Windows 8.1 draaide voor veel fans uit op een teleurstelling. Als je erop klikt, krijg je namelijk niet een traditioneel startmenu te zien, maar ga je naar het startscherm. Tegenvaller.

Om toch eenzelfde soort scherm te krijgen als het oude startmenu, klik je met je rechtermuisknop op de taakbalk. Selecteer Eigenschappen, ga wederom naar de Navigatie-tab en zet een vinkje voor 'De weergave Apps automatisch weergeven als ik naar Start ga'. Als je nu op de startknop drukt op je desktop of toetsenbord, verschijnt het Apps-scherm.

4. Verplaats bestanden via je touchpad met één hand
Als je op een Windows 8-laptop een bestand wil verplaatsen heb je daar twee handen voor nodig. Met de ene hand houd je de linkerknop ingedrukt terwijl je de andere gebruikt om over het touchpad te navigeren. Dat kan anders.

In plaats van op je hand-oogcoördinatie te vertrouwen, kun je de Klikvergrendeling inschakelen. Ga naar het startscherm en typ Configuratiescherm. Klik dit aan en zoek rechtsboven op Muis. Selecteer vervolgens Muisinstellingen wijzigen.

Een nieuw venster opent. De precieze opties zijn afhankelijk van het type laptop dat je hebt. Zoek de tab Knoppen (of iets wat daarop lijkt) en vink 'Klikvergrendeling inschakelen' aan. Als je op de knop Instellingen... drukt, kun je nog aanpassen hoelang je moet klikken om een bestand vast te zetten. Bij nog een klik laat je hem op de gewenste locatie weer los.

http://cdn.zdnet.be/thumb/600-600/i/2014/06/134584_0204windows3.png

5. Gebruik je toetsenbord om af te sluiten
Veel gebruikers van Windows raakten de weg kwijt omdat Microsoft de optie om uit te loggen, af te sluiten en opnieuw op te starten uit het startmenu had gehaald. Er zijn meerdere manieren om je computer uit te zetten, maar ze gaan allemaal gepaard met heel vaak klikken.

Druk bijvoorbeeld op de Windowsknop op je toetsenbord en X. Vervolgens selecteer je afsluiten in dit menu. Een andere manier is Alt-F4 en dan Enter wanneer je in het startscherm bent. Of combineer de Windowsknop op je toetsenbord met de I. Klik op de Powerknop en maak je keuze.

Bron: ZDNet

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022