Windows 9 krijgt virtuele desktops

Microsoft verandert meer aan de nieuwe versie van Windows dan enkel het terug laten keren van het startmenu. Daarnaast is Threshold interessant voor gebruikers van XP, Vista en Windows 7.

 

De volgende versie van Windows, die de codenaam Threshold draagt, ondergaat enkele grote interfaceveranderingen. Dit is nog naast het nieuwe startmenu en de manier waarop je apps in een venster op de desktop kunt draaien.

  • Ten eerste, zoals gemeld door Brad Sams op Neowin.net, wil Microsoft virtuele desktops toevoegen aan Threshold. Sams merkt op dat andere besturingssystemen, denk aan Apples OS X en Ubuntu, al ondersteuning bieden voor virtuele desktops. Dit stelt gebruikers in staat om makkelijker tussen applicaties en groepen applicaties te wisselen.

    Via virtuele desktops kun je apps opstarten in verschillende ruimtes, maar ze toch tegelijkertijd bekijken. Het is nog niet duidelijk of de virtuele desktops beschikbaar zijn voor alle gebruikers van Threshold of dat de functionaliteit verborgen is voor de meer geavanceerde gebruikers.

    Charms
    Een andere grote verandering is het verdwijnen van de Charms-werkbalken. Winbeta.org wist dit nieuws al eerste te melden. De Charms-werkbalk - een extra laag op je desktop met een zoekfunctie, opties om te delen, het startscherm, gekoppelde apparaten en instellingen - is vanaf zijn debuut in Windows 8 onderwerp van gesprek geweest.

    Winbeta suggereert dat Microsoft de Charms-werkbalk uitschakelt voor desktopgebruikers, maar niet op tablets. Andere bronnen beweren juist dat de werkbalk compleet verdwijnt van alle apparaten: desktop, laptop en tablet.

    Apps
    Bestaande “moderne” Windows 8-apps krijgen boven in het venster de traditionele menu's, met daarin onder meer componenten uit de Charms-werkbalk. Instellingen beschikt al langere tijd over zijn eigen tegel (onderdeel van het startscherm in Windows 8.1 Update).

    Het concept van contracten - of overeenkomsten tussen apps - blijft bestaan. Zelfs wanneer de Charms-werkbalken verdwijnen. Dat houdt in dat apps wel over een knop moeten beschikken om informatie te delen om hiervan gebruik te blijven maken. Die verantwoordelijkheid ligt bij de ontwikkelaars.

    Microsoft hoopt al in het najaar van 2014 een eerste publieke testversie vrij te geven. Het doel van Threshold is om Windows 9 aantrekkelijk te maken voor mensen die nog steeds draaien op Windows XP, Vista en Windows 7. De aandacht ligt het meest op de zakelijke gebruikers en mensen die niet afhankelijk zijn van aanraaksystemen.

    Bron: ZDNet

 

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022