Telenet wil internetsnelheden tot 1Gbit/s mogelijk maken op kabel

Kabelaar Telenet wil datasnelheden tot 1Gbit/s mogelijk maken op zijn kabelnetwerk. Daarvoor gaat het Belgische bedrijf de komende vijf jaar een half miljard euro investeren in een grootschalige netwerkupgrade.

Telenet logoMomenteel is de maximale downloadsnelheid die de kabelaar kan aanbieden 160Mbit/s, maar als de netwerkupgrade is voltooid zouden snelheden van minimaal 1Gbit/s te behalen zijn. Telenet steekt 500 miljoen euro in de netwerkverbetering.

Om dat te bereiken, schroeft Telenet de capaciteit van het netwerk op van 600MHz naar 1GHz. Daardoor zijn ook de hogere snelheden mogelijk: als Telenet twintig frequenties reserveert voor het doorgeven van het internetsignaal, zijn de snelheden van 1Gbit/s mogelijk, zoals tweaker nanoChip enkele maanden geleden in zijn tweakblog uitlegde. Een frequentie is 8MHz en staat gelijk aan de ruimte die een analoog kanaal inneemt op de kabel.

Telenet begint onder de noemer 'de Grote Netwerf' op 22 september met de werkzaamheden. De kabelaar begint in de gebieden waar de meeste data wordt verstookt. De komende vijf jaar zal Telenet meer dan 150.000 versterkers en miljoenen andere onderdelen, zoals taps en splitters, vervangen of upgraden. In de meeste gevallen hoeft de straat niet te worden opgebroken. Wel moet een Telenet-klant rekenen op minimaal een dag tussen 7.30 en 17.00 uur geen werkende internetverbinding te hebben.

De Vlaamse provider belooft particuliere klanten een week van tevoren zowel schriftelijk als via e-mail te zullen informeren over de werkzaamheden. Zakelijke klanten krijgen acht weken van tevoren bericht. 

Bron: Tweakers

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022