Adobe kondigt versie 13 van Photoshop Elements en Premiere Elements aan

Adobe heeft Photoshop Elements en Premiere Elements 13 aangekondigd. Vooral de gebruiksvriendelijkheid van deze consumententitels is sterk verbeterd volgens Adobe, met bijvoorbeeld meer voorbeelden bij effecten en meer stapsgewijze uitleg bij diverse handelingen.

Adobe stelde tijdens een besloten webcast vorige week dat het bedrijf bij de verbeteringen in versie 13 vooral uitgegaan is van feedback van consumenten. 'Meer technologie, op een gebruiksvriendelijke manier', vatte de Amerikaanse woordvoerder van Adobe het samen. Zo heeft men het gedrag van consumenten bestudeerd om te kijken welke handelingen het meest uitgevoerd werden, maar ook om te bepalen welke bewerkingen als lastig werden ervaren.

Een voorbeeld daarvan is het maken van een uitsnede. Dit blijkt de meest gebruikte handeling in Photoshop Elements te zijn, maar het gereedschap is al jaren onveranderd. Vanaf versie 13 komt de software nu zelf met suggesties, op basis van een analyse van het beeld en de 'regel van derden' als uitgangspunt. Er worden dan vier uitsneden voorgeschoteld, waarna de gebruiker er een kan kiezen. Het is ook mogelijk om zo'n voorgestelde uitsnede alsnog een beetje aan te passen.

Verder heeft Adobe het aantal 'guided edits' uitgebreid. Dat zijn bewerkingen die meerdere stappen vereisen en daardoor door minder ervaren gebruikers al snel als ingewikkeld worden ervaren. Via een stappenplan wordt de gebruiker vervolgens door alle menu's en instellingen geloodst, waarbij er voldoende ruimte overblijft voor eigen creativiteit doordat de kracht van effecten en instellingen zelf kan worden bepaald. Ook de effecten van filters worden beter weergegeven, met een visuele weergave vooraf en meerdere variaties per effect.

Ook het samenvoegen van elementen uit meerdere foto's is verder verbeterd. Tijdens de demonstratie werd een persoon uit een eerste foto vrij eenvoudig geselecteerd en vervolgens geplakt in een andere foto. Op die manier is het makkelijker om een groepsfoto te perfectioneren, al is het de vraag hoe vaak iemand een dergelijke creatie zal gaan maken. De ruwe randjes rondom de geplakte persoon zijn vrij eenvoudig te bewerken met een 'hide-' en 'reveal brush'.

Tenslotte bevat Photoshop Elements 13 nu een Facebook-template. Daarbij kun je een enkele foto gebruiken voor zowel je profiel- als de achtergrondfoto. Je zult ze overigens wel zelf in twee stappen moeten toevoegen, want de Facebook-api staat Adobe niet toe dat in een keer te doen.

Ook de videobewerkingssoftware van Adobe is vernieuwd. Zo is het nu nog makkelijker om een video te stabiliseren om zo het schudden van de camera en bewegingsonscherpte tegen te gaan. Adobe stelde zich hierbij vooral te hebben gericht op het toenemende aantal video's dat met een smartphone gemaakt is. Verder demonstreerde men een overlay-functie waarbij een titel over een scène werd gelegd, waarvan de inhoud uit een andere scène bestond, inclusief effect waarbij vervolgens volledig wordt overgeschakeld naar de tweede scène. Verder is er een functie toegevoegd waarbij je een video met anderen kunt delen door middel van een link die alleen voor de genodigden zichtbaar is.

De prijzen zijn gelijkgebleven aan de voorgaande edities. Dat betekent dat Adobe Premiere of Photoshop Elements 13 voor 99 euro los verkrijgbaar komen, of in een bundel met beide titels voor 149 euro.

Bron: Tweakers

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022