Wat gebeurt er met Windows 7 na 31 oktober?

Er komt weer een belangrijke datum aan in de levenscyclus van Windows 7. Wat zal er (niet) gebeuren met het besturingssysteem na 31 oktober?

Na 31 oktober krijgen pc-fabrikanten en -bouwers geen exemplaren meer uitgeleverd van Windows 7 Home Basic, Home Premium en Ultimate.

OEM’s (original equipment manufacturers) mogen hun bestaande voorraad van deze OS-versies nog verkopen, maar daarna is het afgelopen. In de winkels is Windows 7 trouwens al sinds vorig jaar oktober niet meer te vinden.

http://cdn.zdnet.be/thumb/600-600/i/2014/39/136089_2010-windows-7-boxen.jpg

Eén uitzondering hierop is Windows 7 Professional. Wanneer het eindsignaal zal luiden voor Windows 7 Professional, weet Microsoft zelf nog niet. Voor bedrijven die nog geen zin hebben in Windows 8 en meer willen weten over Windows 9/Threshold alvorens ze nieuwe pc’s kopen, is dat dus een goede zaak.

Ondersteuning en downgraden

Wat betreft ondersteuning verandert er na eind oktober helemaal niets. De gratis ondersteuning voor Windows 7 met Service Pack 1 eindigt pas op 31 januari 2015. Microsoft zal ook veiligheidsupdates voor het OS blijven verspreiden tot 14 januari 2020. Het is zelfs mogelijk dat die datum verlengd wordt, zoals dat ook met Windows XP gebeurde.

Wat betreft de downgrade-rechten (waarbij eindgebruikers die bepaalde software hebben gekocht mogen overstappen naar een vroegere versie van die software): wie een zakelijke versie van Windows koopt, mag nog overstappen naar een eerdere versie. Pc’s met Windows 8.1 Pro mogen naar Windows 7 Professional of Vista Business overschakelen.

Bedrijven die volumelicenties hebben, hoeven daar helemaal niet van wakker te liggen. Zij mogen naar eender welke versie van Windows downgraden.

Bron: ZDNet

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022