Microsoft werkt aan splinternieuwe browser

Microsoft ontwikkelt een opvolger voor Internet Explorer. Het gaat niet op IE 12 maar een nieuwe browser die meer op Chrome en Firefox moet lijken.

Ondanks de populariteit van Internet Explorer in absolute cijfers is de browser niet bepaald geliefd. De compabiliteitsproblemen van vroegere versies liggen daarvoor aan de basis. Als puber was IE koppig en wilde de browser nooit meespelen met de andere kinderen in de klas, met gefrustreerde ontwikkelaars en een traag eindproduct tot gevolg. Vandaag is IE opgegroeid en kan het zich wel meten met de concurrentie, maar het stigma omtrent het stukje software blijft aanwezig.

Er circuleerden daarom al enige tijd geruchten dat Microsofts browserteam een andere naam zou kiezen voor Internet Explorer 12. Anonieme bronnen binnen het bedrijf claimen nu dat Nadella en de zijnen nog een stapje verder gaan. Windows 10 krijgt een splinternieuwe browser, aldus de insiders, die niet de opvolger is van Internet Explorer.

http://cdn.zdnet.be/thumb/600-600/i/2014/53/shutterstock_204599617.jpg

De browser wordt ontwikkeld onder de codenaam Spartan en zal, net als IE, de Chakra JavaScript Engine en de Trident Render Engine gebruiken. Onder de motorkap zijn beide programma’s dus duidelijk verwant, maar aan de buitenkant lijkt Spartan naar verluidt meer op Chrome en Firefox. Zo komt er ondersteuning voor extensies en plug-ins, een functie waar IE al jaren hopeloos achterop hinkt. Verder wordt Spartan omschreven als een lichtgewicht.

 

De nieuwe browser wordt de standaard in Windows 10 al moeten we Internet Explorer nog niet afschrijven. Ook IE zal deel uitmaken van de nieuwe Windows om compabiliteit met oudere software te verzekeren. Sommige programma’s en tools vereisen immers de aanwezigheid van Internet Explorer om te draaien.

 

Twee motoren
Over de staat waarin Spartan momenteel verkeert bestaat geen duidelijkheid. Vermoedelijk sleutelen de ontwikkelaars nog steeds naarstig aan de nieuwe concurrent voor Firefox en Chrome zodat een verschijning tijdens de
Windows-preview van eind januari onwaarschijnlijk lijkt. Totdat Microsoft zelf naar buitenkomt met een aankondiging over Spartan weten we dus niets zeker, al spreekt het nieuws dat Microsoft momenteel aan twee verschillende versies van Trident werkt (één voor IE en één voor de nieuwkomer) alleszins in het voordeel van de bronnen, die zich overigens erg betrouwbaar hebben getoond de afgelopen maanden.

 

Goed-slecht
Dat Spartan, of hoe de browser ook zal heten, een succes wordt staat bijna buiten kijf. Microsoft voelt zich
niet meer gebonden aan het browserkeuzescherm dat destijds werd opgelegd door de Europese Unie, zodat Windows 10 met een enkele standaard browser zal verscheept worden. Aangezien veel mensen niet actief op zoek gaan naar een nieuwe browser lijkt Spartan haast even populair te zullen worden als Windows 10, en als traditie iets waard is zal 10 een stuk populairder worden dan 8(.1). Goed – slecht – goed –slecht lijkt immers Microsofts mantra als het op besturingssystemen aankomt.

 

Bron: ZDNet

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022