Opstartperikelen

Zet de computer aan en wacht tot deze volledig is opgestart. Vermoedelijk startten er nog tientallen andere processen mee op waar niemand boodschap aan heeft, zoals iTunes- en Quicktime-helpers, Adobe Acrobat voor die ene pdf per jaar die op de laptop terecht komt, misschien een torrent-client daterend van een mislukte poging om iets zelf te downloaden, en meer.

Zit je achter een Windows 10-computer, ga dan naar TAAKBEHEER door rechts op de taakbalk te klikken, kies de tab OPSTARTEN, en schakel zowat alles uit dat in de lijst staat. Sommige programma’s zoals een antivirustool zijn natuurlijk wel nuttig. Voor een Windows 7- of 8-computer gebruik je de toetsencombinatie Windows+R en typ je MSCONFIG. Onder de tab OPSTARTEN kan je hier een hele lijst afvinken. Het is verstandig om hiermee te beginnen, aangezien de rest van je revitalisatieproces waarschijnlijk enkele reboots nodig heeft.

Updates

Voor je eventuele problemen begint te verhelpen is het een goed idee Windows Update uit te voeren. Een Windows 10-computer is nogal agressief in het doorvoeren van updates, wat de staat van de machine die je wil schoonmaken ongetwijfeld ten goede komt. De kans dat een Windows 7-systeem niet meer geüpdatet is sinds vorig jaar is wel reëel. Je vindt het updatecentrum snel terug door via START te zoeken naar UPDATE. Al naargelang de staat van de pc kan het een hele tijd duren om het systeem up-to-date te krijgen.

Beveiliging

Vermoedelijk draait er nog een antieke versie van een antivirus op de achtergrond, die al anderhalf jaar niet meer ondersteunt wordt. Is dat het geval, dan raden wij Sophos Home Antivirus aan. Sophos is gratis en heeft een uitstekende beveiliging, maar kan vooral op afstand bediend worden via een dashboard. Je kan de computer van je familielid aan je account toevoegen en zo van thuis uit nakijken of alles up-to-date is. Meldingen verschijnen eveneens op het dashboard, zodat je familielid je niet wekelijks hoeft te bellen met de vraag of een specifiek dialoogvenster een Ja- of Nee-klik vereist. Wat je ook kiest, na het download- en installatiewerk is het een goed idee om een scan uit te voeren.

Grote kuis

Ga via START en CONFIGURATIESCHERM naar PROGRAMMA’S. Sleep je familielid mee en stel directe vragen zoals “Weet je wat dit programma is?”, “Gebruik je het ooit?” en “Ben je zeker?”. Verwijder alle programma’s die overbodig zijn. Je moet alle programma’s één voor één verwijderen en dat vereist wat manueel labeur. Download en installeer CCleaner, en laat de tool z’n schoonmaakscans uitvoeren.

Laatste loodjes

Laat nu CCleaner de gevonden rommel opschonen. In principe bolt de computer nu terug goed. Voor de zekerheid kan je de browser nog even nakijken op extra toolbars en de startpagina veranderen van Yahoo naar Google. Om eventuele hardnekkige toolbars te verwijderen en adware te bannen, is Malwarebytes Anti-Malware volgens ons de beste keuze. Heel lang duurt een scan niet.

Toekomstplannen

Voor je de deur uitgaat en de auto (of taxi) huiswaarts neemt, is het een goed idee om Teamviewer op de computer te installeren. Met het programma kan jij bliksemsnel de probleem-pc vanop afstand overnemen. Plaats een pictogram op het bureaublad en noem het ‘KLIK HIER BIJ PROBLEMEN’. Drukletters zijn aangeraden. Belt het familielid in kwestie volgende keer met een vreemde uitleg over een potentiële hacker, dan hoeft hij of zij slechts op het icoon te klikken, de cijfers te dicteren, en je kan aan de slag.

Bron: TechPulse

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022