Je denkt het perfecte kiekje genomen te hebben, tot je plots een smakeloze vuilnisbak in de achtergrond opmerkt. We leren je hoe je met Photoshop een object of persoon uit een foto wist.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/cover-750x333.png

Adobe Photoshop is het meest geavanceerde fotobewerkingsprogramma op de markt. Met een gratis alternatief zoals GIMP ben je al even zoet, maar geen enkel grafisch softwarepakket biedt de mogelijkheden van Adobe’s meesterlijke applicatie. Er zijn echter zoveel verschillende mogelijkheden, dat je snel de weg verliest in het overweldigende digitale labyrint aan toepassingen. We helpen je verder op weg.

In deze tutorial leren we je twee mogelijke manieren om een object of persoon uit een foto te verwijderen. We gebruiken de Nederlandse versie van Adobe Photoshop.

Techniek 1: automatisch algoritme

Deze techniek is de simpelste van de twee, maar is enkel mogelijk in foto’s met een eenvoudige achtergrond. We verwijderen een stuk uit een foto en via algoritmes vult Photoshop de gaten automatisch op.  Wij gebruiken deze foto en proberen de voetsporen uit het zand te elimineren.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/iStock-512164422.jpg

Stap 1: Start Photoshop op en open je afbeelding via ‘Bestand > Openen’.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/1.jpg

Stap 2: Zoom in op het object dat je wenst te verwijderen, in ons geval een voetafdruk. Dat kan door het percentage linksonder te verhogen, of door de afbeelding te slepen met de ‘zoom tool’. Die vind je links in de toolbar terug in de vorm van een vergrootglas. Als je deze werkbalk niet kan vinden, klik dan op ‘Venster > Gereedschappen’.

Stap 3: Grijp de ‘lasso tool’ vast. Maak een kringetje rond het object dat je wenst te verwijderen terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/2.png

Stap 4: In ‘Bewerken > Vullen’ kies je bij ‘Inhoud’ voor ‘Inhoud behouden’. Druk op OK.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/3.jpg

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/4-1.jpg

Stap 5: Zet linksonder het percentage terug op 100% voor een normale weergave. Ziet het er goed uit? Sla dan je foto op via ‘Bestand > Opslaan als’. Ter illustratie heb ik de overige twee voetsporen ook weggegomd.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/4.png

Techniek 2: klonen

Bij meer gedetailleerde foto’s bots je snel tegen de grenzen van het Photoshop-algoritme aan. Dan komt de ‘clone tool’ van pas: daarmee kan je een ongewenst object handmatig verwijderen. Wel kan het lastiger zijn om je product te verfijnen en duurt het een hele poos langer. Indien mogelijk gebruik ik enkel de kloonstempel voor een laatste opsmukbeurt. Het grove werk kan het automatische algoritme uitvoeren.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/iStock-538056440.jpg

Stap 1 tot 4: Herneem dezelfde stappen als bij de eerste techniek. Wij trachten deze keer om de boot uit deze foto te verwijderen.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/5.jpg

Stap 5: Het automatische algoritme heeft gelukkig het belangrijkste werk verricht. Nu moeten we enkel nog oneffenheden oplossen: zo wordt de rots abrupt afgeknipt en is de weerspiegeling van het licht vreemd. Maak een analyse op je tussenresultaat en markeer waar je nog aanpassingen moet doorvoeren.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/6.jpg

Stap 6: Nu gaan we stukjes uit de foto klonen naar een andere plaats om de fouten te herstellen. Neem de kloonstempel uit je gereedschapsriem. Klik ergens op de foto waaruit je wil klonen terwijl je de ALT-toets ingedrukt houdt. Zet bovenaan de ‘Dekking’ op ongeveer 50%. Neem linksboven een zachte brush (ik kies voor 50px).

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/7.jpg

Stap 7: Sleep met de muis over de plaats die je wenst te herstellen. Je kan dit proces blijven herhalen totdat je tevreden bent van het resultaat. Wees creatief!

Stap 8: Als alles goed gelukt is, zijn er geen oneffenheden meer. Sla de foto op via ‘Bestand > Opslaan als’.

http://www.techpulse.be/wp-content/uploads/sites/15/2017/05/5.png

Bron: Techpulse

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022