Kan je niet langer aanmelden op je pc omdat je je wachtwoord bent vergeten? Er bestaan verschillende manieren om het te resetten.

 

In je poging om mensen met kwade bedoelingen uit je computer te houden, kan het al eens gebeuren dat je wachtwoord zo ingewikkeld is dat je het zelf vergeet. Gelukkig is Microsoft bedacht op dergelijke problemen. We bespreken drie methoden om je wachtwoord te resetten.

  1. Resettool

De eenvoudigste manier om je Windows 10-wachtwoord te resetten, is via een online tool van Microsoft. Daarvoor heb je natuurlijk wel toegang nodig tot een andere pc dan die waarvan je het wachtwoord bent vergeten, of je gebruikt de tool via de browser van je smartphone of tablet. Je zal eerst worden gevraagd waarom je niet langer kan aanmelden. Kies voor ‘Ik ben mijn wachtwoord vergeten’ en Microsoft zal naar je e-mailadres of telefoonnummer vragen die je hebt opgegeven voor je Microsoft-account.

Hierna dien je te beslissen op welke manier je een beveiligingscode wil ontvangen. Je kan deze code laten doorsturen naar een e-mailadres dat niet voor je Microsoft-account wordt gebruikt, of via je telefoonnummer. Geef de code in die je hebt ontvangen via een e-mail of sms en je kan het wachtwoord van je account aanpassen.

Indien je geen alternatief e-mailadres of telefoonnummer hebt opgegeven tijdens het aanmaken van je Microsoft-account, kan je kiezen voor de optie ‘Ik heb geen van deze gegevens’. De tool van Microsoft zal hierna naar een alternatief e-mailadres vragen, waardoor er alsnog een code naar je kan worden verstuurd.

  1. Nieuw account

Door een nieuw account aan te maken kan je met een omweg ook je wachtwoord resetten. Boot de Windows 10-installatie door in de BIOS de prioriteit naar de cd te veranderen, of gebruik een ISO als startupschijf. Eenmaal de setup is begonnen, dien je Shift en F10 in te drukken. Hierdoor zal een opdrachtprompt worden geopend, waarin je volgende commando’s dient uit te voeren:

move d:\windows\system32\utilman.exe d:\windows\system32\utilman.exe.bak

copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe

Gebruik hierna het commando wpeutil reboot om je computer te herstarten.

Wanneer je terug uitkomt bij het loginscherm dien je op de Utility Manager (het middelste icoontje rechts onderaan) te klikken. Doordat we deze tool in een eerdere stap hebben vervangen door cmd.exe zal een opdrachtprompt worden geopend. Voeg een nieuwe administratoraccount toe door onderstaande commando’s uit te voeren. Vervang in deze commando’s [gebruikersnaam] door de naam die je zelf aan de account wilt geven.

net user [gebruikersnaam] /add

net localgroup administrators [gebruikersnaam] /add

Sluit het venster en herstart je computer. Wanneer je terug op het loginscherm belandt, zal je de nieuwe account zien staan. Meld je aan met de nieuwe gebruiker, klik met je rechtermuisknop op het Windows-icoon en kies voor ‘Computerbeheer’. Ga hierna naar ‘Lokale gebruikers en groepen’, klik op ‘Gebruikers’ en klik met je rechtermuisknop op de account waarvan je het wachtwoord bent vergeten. Kies voor ‘Wachtwoord instellen’ en geef een nieuw wachtwoord op.

  1. Hulplijn

Wanneer al je pogingen om je Windows 10-wachtwoord te resetten falen, zit er niets anders op dan naar de helpdesk van Microsoft te bellen. Een medewerker zal de verschillende beveiligingsvragen aan je stellen die je hebt opgegeven bij het aanmaken van je account.

Indien je er niet in slaagt deze correct te beantwoorden, kan de Microsoft-medewerker je doorsturen naar een ander team. Hier zullen verschillende manieren worden gebruikt om je identiteit te verifiëren, zoals het vragen naar details over de manier waarop je je account hebt gebruikt en wie je contactpersonen zijn. Indien je hier voldoende vragen juist van kan beantwoorden, zal een code naar je worden opgestuurd, waarmee je je wachtwoord kan resetten.

Bron: TechPulse

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022