Niets is zo vervelend als je Windows-wachtwoord opnieuw te moeten ingeven omdat NumLock afstond. Gelukkig kan je dat zelf makkelijk verhelpen.

Wie een getal in zijn Windows-wachtwoord heeft zitten, heeft het waarschijnlijk al gemerkt: NumLock staat niet altijd standaard aan in het aanmeldscherm van Windows 10. Gelukkig bestaat er een manier om de functionaliteit voor eens en altijd aan te zetten. Dit trucje werkt trouwens ook voor Windows 7, 8 en 8.1.

NumLock

Er zijn twee manieren om NumLock standaard aan te zetten in het aanmeldscherm. Aangezien de eerste methode de eenvoudigste manier is, raden we je aan deze te gebruiken. Indien dit om een of andere reden niet blijkt te werken, kan je nog steeds methode twee uitproberen. Deze methode vraagt dat je zaken in het register aanpast. Wees daarom erg voorzichtig bij het uitproberen hiervan. Het foutief aanpassen van het register kan namelijk desastreuze gevolgen hebben.

Methode 1

  1. Druk op de NumLock-knop wanneer je in het aanmeldscherm zit.
  2. In het aanmeldscherm staat rechtsonderaan een aan/uitknop. Gebruik deze om de pc te herstarten.

Methode 2

  1. Open het register door ‘regedit’ te typen in het zoekveld van het startmenu.
  2. Ga naar HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard.
  3. In de kolom ‘naam’ zal je ‘InitialKeyboardIndicators’ zien staan. De waarde hiervan kan je aanpassen door er met je rechtermuisknop op te klikken en ‘Aanpassen’ te kiezen.
  4. Bij Windows 7 is het voldoende deze waarde op 2 te zetten. Bij Windows 8 of hoger dient de waarde echter op ‘80000002’ (zes nullen) gezet te worden.
  5. Indien de instelling niet wordt onthouden na het herstarten van je pc, kan je bij Windows 10 de waarde ook op ‘2147483650’ zetten.

Nog altijd problemen?

Lukt het met één van bovenstaande methodes nog altijd niet, dan kan je ten slotte nog proberen om ‘Snel opstarten’ uit te schakelen. Deze optie zorgt ervoor dat Windows 10 sneller opnieuw opstart doordat de staat waarin de computer zich bevindt tijdens het afsluiten wordt opgeslagen in een bestand. Bij het opnieuw opstarten wordt dat bestand uitgelezen om de pc opnieuw op te starten. Het is dan echter mogelijk dat de wijzigingen aan het gedrag van NumLock niet mee werden bewaard.

Om ‘Snel opstarten’ uit te schakelen, ga je naar het Configuratiescherm en kies  je voor ‘Energiebeheer’. Klik vervolgens op ‘Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen’ en daarna op ‘Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn’. Klik nu het vinkje uit bij ‘Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)’ en bevestig met ‘Wijzigingen opslaan’. Na het herstarten van de pc kan je de functie in principe opnieuw inschakelen als je dat wil.

Bron: TechPulse

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022