4 gratis back-upprogramma’s vergeleken

Een computer zonder back-up is als de Titanic zonder reddingsboten: bots één keer op een ijsberg en daar sta je dan. We nemen 4 gratis back-upprogramma’s onder de loep.

Het gemak waarmee je dankzij je pc taken kan uitvoeren en het wereldwijde web kan verkennen, verhult dat dingen ook grondig fout kunnen lopen. Een computercrash komt altijd onverwacht en ongelegen. Ofwel verlies je dan veel data, ofwel heb je een plan b achter de hand: je back-up. Windows en macOS hebben beide ingebouwde tools die het mogelijk maken om een kopie van je bestanden te nemen, maar qua functies zijn deze beperkt. Wie zijn back-ups optimaal wil maken, moet zich wenden tot een apart product. Daarvoor hoef je niets uit te geven: net als bij antivirusprogramma’s kan je gratis je voordeel doen met straffe software. Voor deze test heb ik vier veelgebruikte opties geselecteerd en onder de loep genomen.

Uitrusting

Een van de punten waarop back-upprogramma’s verschillen zijn functies. Niet elke back-up is gelijk. Wat de meeste mensen verstaan onder die term is de “full disk back-up”, een kopie van je volledige systeem. Afhankelijk van welk programma je gebruikt heb je ook de mogelijkheid om van specifiek partities een extra versie te maken, of enkel van je besturingssysteem een kopie te nemen. Voor wie zo efficiënt mogelijk wil werken zijn incrementele of differentiële back-ups van belang: deze technieken maken het mogelijk om een volledige back-up te maken zonder dat telkens de hele schijf opnieuw gekopieerd moet worden, door enkel de bestanden te kopiëren die sinds de laatste back-up veranderd zijn. Als je ook nog je back-up op een regelmatig tijdstip kan inplannen op de manier zoals jij het wil, dan heb je de geruststelling dat je data altijd up-to-date is mocht er iets foutlopen.

Andere extra’s die voor elke gebruiker nut hebben zijn veiligheidsfuncties zoals wachtwoordbescherming of encryptie. Je wil uiteraard niet dat je gekopieerde bestanden in de verkeerde handen vallen. Verder zal je ook willen controleren waar je je back-ups kan plaatsen: uiteraard zit daar de optie bij om naar externe opslagmedia te kopiëren, maar sommigen voegen daar ook de optie van de cloud of je NAS aan toe. Er zijn ook back-upprogramma’s die online werken in de cloud. Het voordeel is dat je helemaal geen opslag moet opofferen en je data meteen op een externe plek zitten. Het nadeel is de veiligheid: de meeste cloudoplossingen versleutelen je back-up op hun servers, maar niet iedereen zit te springen om zijn data aan anderen toe te vertrouwen.

Hoe we testen

Voor deze analyse keken we naar drie hoofdcriteria: gebruiksvriendelijkheid, snelheid en de beschikbaarheid van handige opties. We lieten de vier programma’s lopen op een Acer Aspire R7 met Intel Core i7, 8 GB RAM en een SSD van 256 GB, waarvan ongeveer 75 GB in gebruik is. We maten telkens de snelheid die de software nodig had om een back-up van de volledige schijf te maken.

Aomei Backupper Standard

Voor wie absoluut niets afweet van back-ups, is de gratis versie van Aomei Backupper een uitstekende beginpunt. Het design voelt wat verouderd aan, maar is van opzet erg duidelijk. Het startscherm heeft één knop: een plus-icoontje waarmee je een nieuwe back-up in gang zet. Het downloaden van het programma kan even duren omdat je rechtstreeks het setupbestand binnenhaalt en geen installer, maar de installatie zelf gaat zo juist weer erg vlot. Alleen spijtig dat er geen Nederlandse versie van het programma beschikbaar is. We appreciëren het ook dat Aomei de promotie van zijn betalende versies tot een minimum beperkt.
Aomei houdt het simpel, en toont je duidelijk wat er van je verwacht wordt. Wil je een back-up van je schijf maken, dan vertelt de software je in heldere bewoordingen wat je moet instellen. Naast lokale opslag kan je met het programma ook een back-up opslaan op een netwerklocatie of op een NAS. Aomei kan kopieën maken van je schijf, je systeem en van aparte partities. Op het eerste zicht lijkt het of incrementele en differentiële scans ontbreken, maar die optie duikt (logisch) pas op wanneer je een eerste back-up hebt gemaakt of back-ups inplant. In de instellingen kan je tevens encryptie activeren. Aomei blinkt uit door zijn eenvoud en zijn snelheid. Het maken van een back-up is in enkele ogenblikken geklaard: in onze test had het programma aan vier minuten genoeg om zijn kopie van onze volledige schijf te voltooien.

Gebruiksvriendelijkheid: 4/5
Snelheid: 4,5/5
Functies: 3,5/5

EaseUS Todo Backup Free 10.9

De eerste indruk van Todo is niet meteen de beste. Om het programma te downloaden vraagt de ontwikkelaar een e-mailadres van gebruikers. Voor gratis software is dat een faire ruildeal, maar er zijn ook genoeg kosteloze programma’s waarvoor je geen persoonlijke gegevens moet prijsgeven. Het is begrijpelijk, net zoals het feit dat EaseUS de betalende optie van Todo Backup onder je ogen duwt. Onze welwillendheid begint echter serieus af te brokkelen als het programma tijdens het installeren ons ook nog eens adware probeert aan te smeren. Een andere tegenvaller is dat we geen optie voor Nederlands in de installatie-instellingen terugvinden, maar dat is voor elk programma in deze lijst het geval.
Gelukkig heb je geen last meer van reclamepraat zodra Todo effectief geïnstalleerd is. De ontwikkelaar weet duidelijk hoe het een aantrekkelijke interface moet ontwerpen. De verschillende tabbladen en knoppen van het programma zijn in een sober en overzichtelijk schema gegoten. Het in gang zetten van een back-up hoeft je maar twee kliks te kosten. Het aanbod aan functies is ruim en bevat alle opties die je als geroutineerde back-upper mag verwachten, van planningsmogelijkheden en encryptie tot incrementele back-ups. Met een snelheid van 11 minuten is Todo de traagste van de vier programma’s die we onder de loep nemen. Todo laat je back-ups opslaan op externe media, een NAS of een netwerklocatie.

Gebruiksvriendelijkheid: 3/5
Snelheid: 3/5
Functies: 4/5

Macrium Reflect 6 Free

Dubbelcheck wanneer je Macrium Reflect downloadt dat je effectief het gratis programma binnenhaalt, en niet de trial voor de betalende optie van de ontwikkelaar. Dit moet je aangeven nadat je de installer van het programma hebt gedownload en gelanceerd: kies voor Free en niet Home.
Het uiterlijk van Macrium Reflect Free leunt meer aan bij professionele programma’s dan Todo of Aomei. De interface komt ook drukker over dan wat je bij die laatste twee te zien krijgt. Drukker betekent niet meteen dat je meer kan doen. De basis is aanwezig uiteraard: je kan back-ups maken van je schijf, je partities of je systeem, maar er zijn wel enkele opvallende gaten op te merken. Zo kan je enkel differentiële back-ups maken en geen incrementele in de gratis versie. Op zich is dat geen probleem, aangezien beid technieken uiteindelijk hetzelfde bewerkstelligen en in te zetten zijn om de efficiëntie van je back-upplanning te verhogen. Minder is dat je in Reflect Free geen specifieke bestanden of mappen kan aanduiden om te back-uppen, iets wat je bij de drie andere programma’s in deze lijst wel kan doen. Ook de veiligheidsopties zijn bij Macrium beperkt tot wie betaalt. Het programma kan je back-ups op een externe schijf zetten, een NAS of een netwerklocatie. Wel leuk is dat Macrium bij het instellen van een back-up je al diverse sjablonen aanbiedt voor back-upschema’s. Het programma geeft je ook een duidelijk overzicht van wat het aan het doen is tijdens een back-upproces. Macrium is redelijk snel: in zeven minuten en dertien seconden had het een back-up van een volledige schijf afgerond.

Gebruiksvriendelijkheid: 3/5
Snelheid: 4/5
Functies: 2,5/5

Paragon Backup & Recovery 16 Free Edition

Paragon zet zijn software in de rekken als “krachtigste gratis back-upoplossing ooit”, dat vraagt om een test. De installatie van het programma gaat alvast erg snel. Om langer dan een maand gratis gebruik te kunnen maken van het programma, moet je je via Paragons website registreren. Je krijgt die mogelijkheid wanneer je de backupsoftware start. Om een account aan te maken vraagt Paragon een e-mailadres.
Net als Aomei houdt Paragon het simpel, met aan de zijkant vier duidelijke knoppen in het hoofdmenu voor acties en onderaan overzichtelijke tabbladen voor je back-upgeschiedenis en je planning. Elk van de vier knoppen leidt je naar een wizard die je stap per stap door het hele proces begeleidt. Beginners hoeven zich dus absoluut niet te laten afschrikken omdat Paragon zichzelf in de markt zet als krachtig, integendeel.
Op zich zijn de functies van Paragon beperkt, maar alle back-upopties die van belang zijn zitten in het programma. In snelheid eindigt het juist achter Macrium Reflect, maar het gaat om een verwaarloosbaar verschil van een tiental seconden. Paragon is zowel voor wie weinig afweet van back-ups als voor wie de nodige technische kennis beschikt een straf gratis alternatief, onder andere omdat Paragon Linux Swap en (in beperkte mate) HFS+ als bestandssysteem ondersteunt en een virtuele modus bevat waarin je eerst acties kan uitproberen alvorens je ze formeel laat uitvoeren.

Gebruiksvriendelijkheid: 4/5
Snelheid: 4/5
Functies: 4,5/5

Bron: TechPulse

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022