Intel brengt stabiele Spectre-patches uit voor Skylake en werkt aan bètapatches

Intel heeft stabiele patches uitgebracht voor de tweede variant van Spectre. De patches zijn tot nu toe alleen beschikbaar voor Skylake-processors, maar Intel verzekert dat patches voor andere processors in de komende dagen zullen volgen.

De chipmaker meldt: "Eerder deze week hebben we productieversies van microcode-updates voor verschillende Skylake-platformen verspreid onder onze oem-klanten en partners en we verwachten hetzelfde voor andere platformen te doen in de komende dagen." Intel blijft daarnaast werken aan bètamicrocode voor andere cpu-generaties, zodat partners en klanten 'de kans hebben om uitgebreide tests door te voeren voordat de code klaar is voor productie'. Het bedrijf merkt op dat de updates in de meeste gevallen beschikbaar komen via firmware-updates.

Intel ondervond problemen met eerdere updates die het voor de tweede variant van Spectre had uitgebracht,. In eerste instantie leken deze zich alleen voor te doen op Haswell- en Broadwell-chips, maar later bleken ook moderne generaties getroffen door onverwachte reboots. Vervolgens waarschuwde Intel zijn klanten en partners om updates op basis van tot aan dat moment uitgebrachte microcode niet uit te voeren, waarna verschillende fabrikanten hun updates terugtrokken. Datzelfde deed Microsoft later ook.

Ondanks de problemen zegt Intel in zijn huidige bericht dat het 'niet genoeg kan benadrukken hoe belangrijk het is om updates uit te voeren'. Het verwijst naar onderzoek dat stelt dat mensen vaak te lang wachten met het uitvoeren van updates nadat deze beschikbaar zijn. Intel wijst daarnaast op het verschijnsel dat er na de publicatie van een kwetsbaarheid afgeleiden van de originele exploit beschikbaar komen. Het spreekt de verwachting uit dat dit met Meltdown en Spectre niet anders zal zijn.

Bron: Tweakers