Microsoft biedt Windows-gebruikers de mogelijkheid grote updates uit te stellen

Microsoft maakt zich klaar om de Windows 10 May 2019-update uit te rollen. Tezamen met de update zijn er grote wijzigingen voor de manier waarop het bedrijf de update uit zal rollen.

Met de komst van Windows 10 werd ook duidelijk dat Microsoft tweemaal per jaar een grote software update uit zou rollen: in april/mei en september/oktober. Nu de May-update van Windows 10 al in de startblokken staat, wordt duidelijk dat gebruikers ook de mogelijkheid hebben om deze update uit te stellen. Daarmee overkomt het een hoop irritatie bij gebruikers. Je herinnert ze vast wel, meldingen dat een Windows-update klaar staat voor installatie. Nu kon je deze meldingen wel uitstellen, al zou dat weer betekenen dat de melding een paar uur later gerust terug zou komen. In elk geval zal de uitstel-mogelijkheid voor tweejaarlijkse patches in mei verschijnen op alle systemen.

Voor gebruikers van Windows 10 Pro en Enterprise en Education zal deze mogelijkheid bekend in de oren klinken. Op het moment van schrijven hebben ze al een mogelijkheid om de Windows-updates (voor een beperkte tijd) stil te zetten, zo lag het maximum voor de tweejaarlijkse updates op 365 dagen. Voor Windows 10 Home-gebruikers zal deze functie nu als extra beschikbaar komen. Wel zal de mogelijkheid beperkter worden: een update kan maximaal vijfmaal zeven dagen worden verzet. De functie blijft niet beperkt tot onderdelenupdates, maar werkt ook voor maandelijkse updates. 

Loskoppeling onderdelenupdates

Met de invoering van de nieuwe functionaliteit zal Microsoft wel een melding blijven geven dat er een update klaarstaat, maar wordt deze dus niet meer automatisch geïnstalleerd. Naast de extra melding zal Microsoft ook een knop toevoegen aan het Windows Update-paneel. Daarmee komt de onderdelenupdate als het ware ‘los te staan’ van de maandelijkse updates. Drukken gebruikers vanaf eind mei op de ‘Check for Updates’-knop, dan zullen daar enkel nog resultaten voor drivers, maandelijkse verbeteringen en beveiligingspatches verschijnen. Al zijn deze nu ook uit te stellen.

Microsoft laat het daar niet bij, want ook de actieve uren worden aangepast. Waar je voorheen zelf deze uren moest instellen, zal Microsoft de gebruikstijden nu automatisch herkennen en instellen. In veel gevallen kan dat een reboot voorkomen terwijl je de computer gebruikt. Als laatst gaat het bedrijf zich meer inzetten om probleemgevallen voor (grote) software-updates te voorkomen. Hoe klein de aantallen ook zijn, voor de October 2018-update veroorzaakte het toch wel een aantal grote problemen. Of de softwaregigant voortaan weet te voorkomen dat deze problemen zich in de toekomst nog voordoen, is moeilijk om te zeggen. Het is in elk geval goed om te zien dat Microsoft zich daar ook mee bezighoudt.

Bron: TechPulse