Windows 10 mei 2019 update: de belangrijkste redenen

om te updaten

Na een uitgebreide previewperiode is Microsoft klaar om de Windows 10 mei 2019 update officieel op het grote publiek los te laten. Wij gingen er alvast mee aan de slag en sommen de interessantste nieuwigheden voor je op.

Introductie

De nieuwste feature-update wordt vanaf vandaag stelselmatig naar gebruikers uitgerold via Windows Update. Microsoft installeert de update niet langer automatisch, maar geeft gebruikers voortaan de keuze om op de huidige versie te blijven en alleen maandelijkse security-updates te ontvangen. Pas wanneer de ondersteuningstermijn van 18 maanden is verlopen, wordt je geforceerd om naar een ondersteunde versie te updaten.

Windows 10 Home- en Pro-gebruikers kunnen er daarnaast voor kiezen om toekomstige feature- en security-updates in intervallen van zeven dagen tot maximaal 35 dagen uit te stellen. Bovendien detecteert het besturingssysteem voortaan op een intelligente manier wanneer de pc actief wordt gebruikt, zodat updates pas worden uitgevoerd wanneer je niet meer actief bent. Voorheen kon je alleen maar vaste gebruikstijden instellen, waartussen updates niet mochten worden geïnstalleerd.

Microsoft geeft met de Windows 10 mei 2019 update de gebruiker opnieuw de controle in handen om het updateritme zelf te bepalen, in plaats van elk half jaar een nieuwe versie op te dringen. Dat zal voor veel gebruikers een verademing zijn, maar neemt niet weg dat er ook voldoende redenen zijn om de mei 2019 update wél te installeren.

Gereserveerde opslagruimte

Goed om rekening mee te houden als je op een systeem met beperkte opslagruimte werkt: Microsoft reserveert voortaan minstens 7 GB schijfruimte voor Windows-updates. De gereserveerde ruimte kan worden gebruikt door programma’s om tijdelijke bestanden te bewaren, maar die worden verwijderd van zodra Windows de ruimte nodig heeft om updates te kunnen uitvoeren.

Licht thema

Hoewel we de neiging hebben om overal waar we kunnen het donker thema te activeren, worden we gecharmeerd door het licht thema dat Microsoft in deze update aan Windows 10 heeft toegevoegd.

Het startmenu, taakbalk, meldingen, actiecentrum, apps en andere interface-elementen kunnen ofwel licht of donker worden gekleurd. Microsoft voorziet zelfs een nieuwe bureaubladachtergrond, die beter bij het lichte thema past.

Naast het donker en licht thema, kan je beide ook combineren in een aangepast thema. In dat geval kan je Windows-elementen bijvoorbeeld donker kleuren, terwijl apps licht zijn gekleurd, of omgekeerd.

Windows Sandbox

Windows 10 komt voortaan met een ingebouwde sandbox-omgeving voor professionele gebruikers. De Windows Sandbox biedt een geïntegreerde en geïsoleerde desktopomgeving om software in een container te testen, zonder het eigenlijke besturingssysteem aan te tasten. Sluit je de sandbox af, dan wordt alle informatie verwijderd en start je de volgende keer weer met een schone lei.

De sandbox is beschikbaar als applicatie in Windows 10 Pro, Enterprise en Education, en maakt gebruik van hardwarevirtualisatie. De gebruiker kan zelf in een configuratiebestand aanpassen hoeveel middelen worden toegewezen aan de sandbox, alsook de toegang bepalen tot netwerkmappen en andere zaken.

Om de sandbox te kunnen gebruiken, moet virtualisatie ingeschakeld zijn op je systeem. Dat kan je snel controleren in Taakbeheer onder het tabblad ‘Prestaties’ bij ‘Processor’. Staat virtualisatie uit, dan kan je de functionaliteit in het bios inschakelen.

Navigeer vervolgens naar Instellingen > Apps en onderdelen > Programma’s en functies > Windows-onderdelen in- of uitschakelen en vink het vakje aan voor ‘Windows-Sandbox’ om de app te activeren.

Inloggen zonder wachtwoord

Microsoft hoopt wachtwoorden ooit helemaal overbodig te kunnen maken en introduceerde een tijdje geleden een wachtwoordloos Microsoft-account op basis van je telefoonnummer. Wanneer je met het account ergens wil inloggen, gebruik je een tijdelijke beveiligingscode die je krijgt toegestuurd via sms.

Vanaf de mei 2019 update kan je zo’n wachtwoordloos account ook gebruiken om in te loggen op Windows 10. Wanneer je de eerste keer op Windows aanmeldt met je telefoonnummer, dien je in te loggen met behulp van een tijdelijke code. Daarna kan je een pincode of biometrische beveiliging via Windows Hello instellen om sneller in te loggen.

Een wachtwoordloos account aanmaken, kan via elke mobiele Microsoft-app die om een account vraagt, zoals bijvoorbeeld Word. Wanneer je wordt gevraagd om je e-mailadres in te geven voor een nieuw account, klik je in plaats daarvan op ‘Een telefoonnummer gebruiken’.

Onder het menu ‘Aanmeldingsopties’ in de accountinstellingen van Windows werden de verschillende opties gegroepeerd en overzichtelijker gemaakt. Voortaan is er ook een optie om een fysieke beveiligingssleutel als optie toe te voegen.

Startmenu en zoeken

Het startmenu is op nieuwe installaties verder gestroomlijnd, toont minder tegels en groepeert ze meer in kant-en-klare mappen. Bovendien kan je die mappen voortaan in hun geheel met een rechterklik uit het startmenu verwijderen, in plaats van tegels één voor één weg te klikken.

Daarnaast werd de lijst met ingebouwde apps die je kan verwijderen verder uitgebreid. Onder meer 3D Viewer, Groove Music, Mail en Paint 3D werden aan het lijstje van verwijderbare apps toegevoegd. Microsofts Edge-browser blijft wel een verplichte aanwezige.

Ook de zoekfunctie is onder handen genomen. In markten waar Cortana beschikbaar is, werd de spraakassistent losgetrokken van de zoekbalk. De zoekfunctie zelf toont nu onmiddellijk een interface met verschillende tabbladen zoals ‘Alle’, ‘Apps’, ‘Documenten’, ‘Instellingen’ en ‘Email’. Voorheen verscheen die pas wanneer je begon te typen.

Zonder een zoekopdracht uit te voeren, krijg je meteen toegang tot frequent gebruikte applicaties en een tijdlijn met recente activiteit. Geef je een zoekopdracht in, dan worden alle bestanden op je pc doorzocht in plaats van alleen het bureaublad en de standaard documentenmappen (‘bibliotheken’). Je moet deze ‘uitgebreide’ zoekfunctie eerst activeren via Instellingen > Zoeken > Zoeken in Windows. Hier kan je ook bepaalde mappen uitsluiten van de zoekindex.

Beheerfuncties

De Windows 10 mei 2019 update introduceert ten slotte ook heel wat kleinere verbeteringen die het beheer van je systeem efficiënter maken. Een overzicht van onze favorieten:

  • Windows Update kan voortaan een icoontje in het systeemvak tonen om je te waarschuwen wanneer de pc moet worden heropgestart om een update te voltooien. Ga naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Geavanceerde opties en vink ‘Een melding weergeven wanneer de pc opnieuw moet worden opgestart om de update te voltooien’ aan.
  • Navigeer naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Problemen oplossen om meteen een overzicht van aanbevolen probleemoplossingen te krijgen. Windows probeert bovendien actief om bepaalde problemen automatisch op de achtergrond op te lossen.
  • In het Taakbeheer kan je voortaan kiezen welk tabblad standaard wordt getoond wanneer je het Taakbeheer opent. Ga daarvoor naar Opties > Standaardtabblad instellen.
  • We blijven nog even in het Taakbeheer, dat voortaan kan aanduiden welke appsDPI-aware Hogeresolutieshermen op laptops durven voor problemen zorgen in Windows, zeker in combinatie met een externe monitor. In het Taakbeheer kan je voortaan eenvoudig controleren welke applicaties de mist in gaan. Daarnaast staat ‘Schaal corrigeren voor apps’ vanaf deze update standaard ingeschakeld om te voorkomen dat apps wazig tonen op een hogeresolutiescherm.
  • Manipulatiebescherming voorkomt dat anderen kunnen knoeien met de beveiligingsinstellingen van je systeem. Open Windows-beveiliging en navigeer naar Virus- en bedreigingsbeveiliging > Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging beheren > Manipulatiebescherming.
  • Nog in Windows-beveiliging werd een nieuw schermBeschermingsgeschiedenis Dat geeft een chronologisch overzicht van alle verdachte activiteit die op het systeem werd aangetroffen. Je vindt het via Virus- en bedreigingsbeveiliging > Bedreigingsgeschiedenis.
  • Het vernieuwde Opslag-overzicht (Instellingen > Systeem > Opslag) toont onmiddellijk je systeemschijf, met de categorieën die de meeste ruimte innemen. Voorheen werd een overzicht van alle aangesloten schijven getoond en moest je doorklikken om een verdeling te zien.
  • Zoomen in Opdrachtprompt en PowerShell. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en scroll met je muis of trackpad om de tekst in de terminal groter of kleiner te maken. De verhouding van het venster blijft bewaard, zodat de tekstlijnen overzichtelijk blijven.
  • Staat je systeemklok fout? Windows biedt voortaan een snelle manier om ze opnieuw te synchroniseren met een time-server. Navigeer in de instellingen naar Tijd en taal > Datum en tijd > Uw klok synchroniseren.
  • Voortaan kan je vanuit het instellingenmenu snel aangepaste IP-instellingen voor ethernetverbindingen Voorheen moest je daarvoor diep in het oude Configuratiescherm graven. Nu volstaat het te navigeren naar Instellingen > Netwerk en internet > Ethernet. Klik op de naam van de ethernetverbinding en kies ‘Bewerken’.

Bron: Techzine