USB 3.1 drijft snelheid op naar 10 Gbps

De specificaties voor de opvolger van USB 3.0 zijn vastgelegd. De snelheid van USB 3.1 wordt verdubbeld naar 10 Gbps

Het consortium rond de USB-standaard (de zogenaamde USB Promoter Group, waarin onder meer Microsoft, Texas Instruments, Intel en HP zetelen) heeft de finale specificaties goedgekeurd voor de nieuwste versie, USB 3.1. Volgens die specificaties wordt de snelheid van de communicatiebus opgedreven naar 10 gigabit per seconde. USB 3.0 kwam niet verder dan 5 gigabit per seconde.

“Superspeed USB 10 Gbps gebruikt efficiëntere datacodering en levert meer dan tweemaal de doorvoersnelheid van het bestaande SuperSpeed USB over verbeterde connectoren en kabels die volledig achterwaarts compatibel zijn”, klinkt het in het persbericht van de USB Promoter Group. USB 3.1 zal dus compatibel zijn met al zijn voorgangers, zoals dat met de vorige versies ook al het geval was.

Nu specificaties klaar zijn, is het aan chipbouwers als Intel en AMD om de chips te bouwen die de nieuwe standaard ondersteunen. Zo gauw de chipsets en de benodigde hardware klaar zijn, kunnen andere bedrijven apparatuur bouwen die is uitgerust met USB 3.1.

Dat zal waarschijnlijk niet meteen voor morgen zijn. In januari ging de Promoter Group er nog van uit dat de eerste producten met USB 3.1 pas eind 2014 in de winkels zouden verschijnen. Een echte brede marktintroductie zal er in 2015 komen. 

Bron: ZDNet

 

Update: 13/09/2013

Op de Intel Developer Conference in San Francisco blijkt dat de eerste chips met usb 3.1 halverwege 2014 geproduceerd gaan worden. Uit de overige planning omtrent de specificatie, valt op te maken dat de eerste officiële producten op z'n vroegst in 2015 op de markt kunnen verschijnen.

Usb 3.1 biedt aanzienlijke snelheidsverbeteringen ten opzichte van usb 3.0. De overdrachtssnelheid is van 5 Gbit/sec verdubbeld naar 10 Gbit/sec. De netto snelheid zou zelfs nog hoger komen te liggen, doordat de data efficiënter wordt versleuteld. Usb 3.1 zal bovendien backwards compatibel met usb 2.0 en usb 3.0 zijn, maar de nieuwe standaard vereist wel verbeterde aansluitingen en kabels, waarvan de kabels waarschijnlijk iets korter zullen moeten worden vanwege de hogere overhead.

Het USB Implementers Forum, de organisatie verantwoordelijk voor de usb-standaard, heeft Heise op de Intel Developer Conference een update gegeven over de voortgang van de usb 3.1-uitrol. Hieruit valt op te maken dat alle bij USB-IF aangesloten fabrikanten begonnen zijn met de ontwikkeling van de eerste usb 3.1-chips, maar dat die halverwege 2014 gereed zijn.

Vervolgens moeten deze chips getest en gecertificeerd worden, zodat ze het SuperSpeed+-logo mogen dragen. Deze stap zal aan het einde van 2014 klaar zijn. Dat betekent dat de eerste officiële producten die usb 3.1 gebruiken waarschijnlijk op zijn vroegst in 2015 op de markt kunnen worden uitgebracht. De volgende Intel-generatie die de codenaam Skylake draagt, zal te vroeg verschijnen om nog usb 3.1-ondersteuning te bieden, wat betekent dat pas de opvolger van Skylake de nieuwere standaard zal ondersteunen, verwacht Heise.

Bron: Tweakers