Review Windows Defender: is het voldoende?

 

PRO

·        Licht voor je PC

·        Zeer gebruiksvriendelijk

·        Beschermt ook tegen ransomware

CON

·        Mogelijk niet voor iedereen genoeg

   

Windows Defender presteert de laatste jaren alleen maar beter. Volgens AV-test.org is het een topproduct en scoort het hoog op alle niveaus.

Windows Defender heeft jaren een slechte naam gehad met dank aan de ontoereikende beveiliging die op Windows XP draaide. Vandaag is Defender een stuk beter, maar wordt Microsofts eigen beveiligingssuite nog steeds vaak aan de kant geschoven voor een ander product. Is het überhaupt nodig om tijd, moeite of misschien zelfs geld te investeren in een extra antivirusprogramma? Defender 4.18 blijkt beter dan ooit en volgens de laatste resultaten uit de onafhankelijke AV-test blijkt dat Defender een topproduct is. Sterker nog, het scoort net niet altijd 100% de voorbije maanden. Is Windows 10 voor jou voldoende? Het korte antwoord is ja. Waarom? Dat leggen we je in deze review uit.

Verdienstelijke bescherming

Jaren scoorde Defender is net iets minder goed bestand tegen zero-day-aanvallen dan andere tools en ook de klassieke detectie was lang niet iets minder goed, al zijn de resultaten relatief.  Defender weet 99 procent van de 0-days af te houden, en 98,8 procent van de gewone malware. De laatste maanden stelde AV-test.org ook geen valse waarschuwingen vast waardoor Windows 10 Defender 4.18 zeer betrouwbaar is geworden en je in principe geen extra beveiliging meer nodig hebt.

Het is niet omdat Defender onderdeel is van Windows, dat de bescherming geen impact heeft op de prestaties. De impact beperkt zich echter tot de installatie van bestanden en is verder wel een stuk beter dan gemiddeld. De integratie met Windows zorgt voor een aangename ervaring. Daardoor voelt deze antivirusbescherming een stuk vlotter aan dan zijn betaalde en andere gratis concurrenten.

Eenvoudig

Zowel op het vlak van design als gebruiksvriendelijkheid sluit Defender naadloos aan bij Windows. Reclame is uiteraard niet van de partij: de software hoort gratis bij je Windows-installatie. In het hoofdscherm zie je meteen of je actie moet ondernemen en kan je met een druk op de knop een scan starten. Enkele voorname scanopties zijn ook aanwezig. Defender is verder opgedeeld in 4 onderdelen. Onder Huidige bedreigingen kan je meteen updates doorvoeren of kiezen voor extra scanopties. Verder kan je kijken of Defender van jou actie vereist, of Security Intelligence bedreigingen heeft vastgesteld en of de bescherming tegen ransomware actief is.

Is Windows Defender voldoende?

Wie alleen op Windows Defender vertrouwt, is geen onvoorzichtige dwaas. De bescherming die je met deze suite in huis hebt, is echt wel voldoende voor huis-, tuin- en keukengebruikers. Bovendien heb je met Defender geen zwaar pakket aan boord en staan gebruiksvriendelijkheid en integratie op nummer 1. Toch hangt de keuze af van jouw dagelijks gebruik. Indien jouw activiteit van die aard is dat een antiviruspakket zich opdringt, kan je altijd een kijkje nemen in ons overzicht van betaalde antiviruspakketten.

Voor de resultaten op het vlak van beveiliging en impact op je systeem maakten we gebruik van de meest recente resultaten van onafhankelijke testinstantie AV-Test.

Bron: TechPulse

 

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2024