Windows 10: 10 tips voor power-users

We gebruiken massaal Windows 10, maar haal je er ook het meeste uit? Er zijn heel wat verborgen tools en handige sneltoetsen die enkel echte power-users kennen.

Tip 1: Van ‘Snelle toegang’ naar ‘Deze PC’

Wanneer je Verkenner opent door in je taakbalk op het mapje te klikken, krijg je standaard een overzicht te zien van je meest recent gebruikte mappen. In ons geval krijgen we eigenlijk liever een overzicht te zien van onze harde schijven en USB-sticks. Om dit in te stellen klik je links boven in de Verkenner op Bestand en klik je op Map- en zoekopties wijzigen. Naast Verkenner openen in selecteer je Deze pc. Klik op Toepassen en open de Verkenner opnieuw.

Meteen je schijven zien spaart weer enkele kliks uit.

Tip 2: Notificaties verminderen

Windows 10 maakt aardig wat lawaai en niet alle notificaties zijn even welkom. Om te kiezen wat je wel en niet voorgeschoteld krijgt open je het Menu Start, Klik je op InstellingenSysteem en vervolgens Meldingen en acties. Zet uit wat je niet wil en kijk ook eens of je Snelle acties niet wil aanpassen.

Gedaan met vervelende notificaties.

Tip 3: Het Menu Start verbeteren

Open het menu start. Is het bij jou ook zo’n rommeltje van apps? Dat hoeft niet. Klik op Instellingen en kies Persoonlijke Instellingen en dan Start. Zet de verschillende opties aan en uit om te ontdekken wat je verkiest. Versleep eventueel wat tegels om de lay-out te verbeteren. Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven is onze favoriete optie, want net zoals in tip 1 maakt dit je computer makkelijker navigeerbaar. Wist je trouwens dat je op eender welke letter in het Menu Start kan klikken om zo uit te zoomen? Zo moet je niet langer helemaal naar beneden scrollen om Word te vinden.

Hoe zit jouw Start eruit?

Tip 4: Een achtergrond voor elk scherm

Gebruik je meerdere schermen? Dan ben je het misschien beu om op beide dezelfde achtergrond te zien staan. Wist je echter dat je eender welke twee (of meer) afbeeldingen kan selecteren en ze via rechterklik kan instellen als bureaubladachtergrond? Ze worden dan verdeeld over de verschillende schermen. Door rechts op het bureaublad te klikken Aan persoonlijke voorkeuren aanpassen te selecteren en naar Thema’s te gaan kan je je voorkeur opslaan als thema.

Gedaan met één saaie achtergrond.

Tip 5: Xbox Game Bar in Windows 10

Je bent misschien geen gamer, maar de Xbox Game Bar heeft ongetwijfeld een meerwaarde. Gebruik de sneltoets Windows + G om deze te activeren. Je ziet nu een hoop handige tools verschijnen. In de balk bovenaan kan je bij Widgets kiezen wat je wil weergeven. Het Opname-widget laat je bijvoorbeeld screenshots maken en schermopnames, die dan in de /Video/Opnames map terecht komen. Je kan ook de prestaties van je computer raadplegen of je audio per programma makkelijker aanpassen dan via de Windows taakbalk.

De Xbox Game Bar is niet alleen voor gamers.

Tip  6: Rechtsklikken op het menu start

Met de linkermuisknop op het Menu Start klikken doen we meermaals per dag, maar wist je dat je ook rechts kan klikken? Dit opent het menu voor power-users dat je ook via Windows + X kan openen. Zo navigeer je makkelijk naar instellingen zoals Apparaatbeheer (handig als er iets niet goed werkt), Energiebeheer (goed voor laptops), Taakbeheer (veel sneller dan Ctrl+Alt+Delete) en vele anderen. Het spaart je ook een klik uit bij het afsluiten of opnieuw opstarten van je computer. Deze tip zal je dus nog zeeën van tijd gaat besparen. Tenminste, als de functionaliteit behouden blijft in Windows 11.

Ben jij al een power-user?

Tip 7: Opstart-apps

Selecteren welke apps bij het opstarten van je computer gestart worden kan je eveneens heel wat tijd besparen. Dit kan makkelijk via Taakbeheer, maar er is ook nog een andere en eenvoudigere manier. Klik op het Menu Start en typ ‘Opstart-apps’ in of ga via de Instellingen naar Apps en kies daar voor Opstarten. Vervolgens kan je kiezen of bepaalde apps aan of uit staan bij het opstarten. De meeste apps zal je waarschijnlijk wel herkennen, maar twijfel je toch? Zet dan slechts één app uit en herstart je computer. Mis je iets? Zet de app dan opnieuw aan. Experimenteren kan geen kwaad en je hoeft je geen zorgen te maken dat je essentiële functies uitschakelt.

Start er bij jou ook te veel op?

Tip 8: Concentratiehulp

In het eerste deel leerden we je al notificaties verminderen via Meldingen en Acties, maar het kan nog minder storend door Concentratiehulp (Focus Assist) te gebruiken. Deze functie laat je ervoor kiezen om enkel prioriteitmeldingen te ontvangen, of zelfs enkel alarmen. Zo kan je in alle rust werken en zal je, als je dat wil, nooit gestoord worden. Concentratiehulp heeft ook enkele automatische regels. Zo kan je de functie tijdens bepaalde tijdstippen activeren of meldingen blokkeren tijdens het kijken van een video. Je vindt Concentratiehulp onder Systeem in de Instellingen of door ‘Concentratiehulp’ in te typen in het Menu Start.

Laat je niet afleiden.

Tip 9: Schud Windows door elkaar

Deze tip kenden we zelf niet tot we aan deze workshop begonnen. Het is dan ook een beetje een vreemde. We hebben allemaal wel eens last van een overvol bureaublad. Je kan natuurlijk één voor één vensters gaan minimaliseren, maar het kan ook anders. Neem de titelbalk van een actief programma vast door met de linkermuisknop erop te klikken en deze ingedrukt te houden. Beweeg je muis nu snel van links naar rechts en je zal zien dat alle andere vensters geminimaliseerd worden, met uitzondering van bepaalde vensters, zoals de Instellingen van Windows. Een handige manier om snel plaats te maken.

Grijp de titelbalk vast en schudden maar.

Tip 10: Taakbalk navigeren met je toetsenbord

Je weet misschien al dat je programma’s aan je taakbalk kan vastpinnen door erop te rechterklikken en ‘Aan taakbalk vastmaken’ te selecteren, maar wist je ook dat je snel naar deze vastgepinde programma’s kan navigeren zonder je muis te gebruiken? Probeer het maar! Druk de Windows-toets in en druk het cijfer 1 in op je toetsenbord (niet op je NumPad). De eerste applicatie zal nu geopend worden, of als ze open stond, zal het venster verschijnen. Je kan de cijfers 1-9 hiervoor gebruiken. Wij vonden deze sneltoetsen vooral handig in combinatie met Alt+F4, omdat je na het sluiten van een app snel een andere kan openen.

Apps pinnen spaart heel wat tijd uit.

Bron: TechPulse

Copyright CcReturn by Luc Baert 2013 - 2022