Koppel je laptop korter aan de lader zodat de batterij uiteindelijk langer meegaat

 

 

 

We hebben het tegenwoordig (bijna) alleen maar over de ontwikkeling van smartphones en tablets, maar als er een apparaat is die we dankzij de veranderende werkcultuur meer zijn gaan gebruiken is het de laptop wel. In huishoudens wordt geen computerhoek met een PC meer ingericht, maar zit iedereen aan de eettafel te internetten met een laptop. En dankzij de flex-werkplekken krijg je als werknemer steeds vaker een laptop. Ze spelen dan ook een grote rol in ons leven en we gebruiken ‘m overal voor. Er is alleen één ding waar gebruikers meestal de fout mee in gaan. Je voorziet de laptop waarschijnlijk continue van stroom. Zowel op je werk als thuis. Stop daar vanaf nu direct mee! Houd de batterijmeter in de gaten en koppel je laptop los voordat-ie de honderd procent aantikt. Hierdoor gaat-ie een stuk langer mee.

 

De beste truc is om de batterij van je laptop op te laden tot tachtig procent en ‘m daarna bij veertig procent weer in de lader te stoppen. Dat laat Cadex Electronics CEO Isidor Buchmann aan Wired weten. Het schijnt dat met deze manier sommige batterijen wel vier keer langer meegaan. Dit komt doordat elke cel in een lithium-polymeer batterij is opgeladen tot een bepaald spanningsniveau. Dus hoe hoger het batterijpercentage wordt, hoe hoger dit spanningsniveau wordt. Als een cel meer stroom moet opslaan, zal hij meer stress ervaren en dat leidt op zijn plaats weer voor een mindere laad/ontlaad cycli.

 

Battery University stelt bijvoorbeeld dat wanneer een batterij volledig (honderd procent) wordt opgeladen de batterij maar driehonderd tot vijfhonderd laad/ontlaad cycli heeft. Laad je een batterij maar tot zeventig procent op dan neemt dit aantal toe tot twaalfhonderd tot tweeduizend. Ok, niet alleen het continue voorzien van stroom zorgt ervoor dat dit minder wordt, maar ook warmte kan hiervoor zorgen. Daarnaast is het makkelijker gezegd dan gedaan, want houd jij altijd de batterijmeter in de gaten? Wij nemen aan dat je dit niet doet wanneer je hard aan het werkt bent. Een oplossing zou kunnen zijn om op te nemen hoe lang de laptop erover doet om ‘m van veertig procent naar tachtig procent op te laden en zet bijvoorbeeld een timer. Ditzelfde geldt voor hoe lang-ie erover doet wanneer je laptop de veertig procent aantikt. Dit is alleen afhankelijk van hoe intensief je de laptop gebruikt, dus ook niet de perfecte oplossing. Lastig, maar het in ieder geval een goed idee om te bedenken dat je regelmatig de lader moet loskoppelen. Niet is vervelender dan een batterij die alleen nog maar aangaat wanneer je ‘m van stroom voorziet, omdat de laad/ontlaad cycli ‘op’ zijn. 

 

Bron: www.wired.com